torstai 23. lokakuuta 2014

Lapaset 1 - 1,5 vuotiaalle miun omalla ohjeella

..."Ohjetta mie metsästän, ohjetta mie metsästän, 
kuinka tehdä lapanen, kuinka tehdä lapanen, taaperolle sopiva, 
taaperolle sopiva...."

Jotta kun omat lapset on jo isompia, tai onhan tuo 3v jo paljon isompi, kuin 1v, niin törmäsin ongelmaan, että en juurikaan netistä löytänyt sopivaa lapasohjetta tuon ikäisille. Suurinosa ohjeista alkaa 2v/90cm. Joten sovelsin useampaa erilaista vauvalapasohjetta ja käytin mummin pojille tekemiä lapasia mittatikkuina :) Ja tein itse oman ohjeeni. Ohje peruslapaseen ja tein siitä sitten vauvasiilin.


Hassusti tuo toinen näyttää kyllä isommalta, mutta kyllä ne samankokoiset on ;)
PIKKULAPSEN LAPASTEN OHJE

Koko noin 80cm-86cm. Ohjeessa on tuolle kämmenosalle suluissa isomman lapasen kierrosmäärä.

Lapaset on tehty Nalle-langasta ja Woolista. Puikot mulla oli bambuiset 3,0, mutta toki käsialan mukaan puikot.

Resori

 • Luo 40s. Jaa 4 puikolle, 10s/puikko.
 • Neulo 1.krs nurjaa, 2.krs oikeaa, 3.krs nurjaa, 4.krs oikeaa, 5.krs nurjaa. Jatka oikealla seuraavat 13 krs.
 • Aloita 2 oikein, 2 nurin-joustinneule ja kavenna samalla tasaisin välein 2s joka puikolta. Sinulle jää siis 32s, 8s/puikko.
 • Neulo joustinta yhteensä 18 krs (mukana siis sekin kerros, jossa kavensit nuo silmukat pois)
 • Aloita kämmenosan sileä neule. Neulo 1 krs.
Peukalokiila / Kämmenosa
 • Aloita 2. krs:lla peukalokiilan lisäykset kolmannella puikolla. Neulo 2s oikein, tee langankierto puikolle ja neulo se oikein. Neulo väliin 2 silmukkaa ja tee toinen langankierto puikolle ja neulo se samantien oikein. Neulo loput puikon 4s sileää (oikein). 
 • Tee lisäykset joka 3.krs. 
 • Kun kiilassa on 8s (eli väliin jätetyt 2s ja langankierroilla otetut 6s=3 kertaa lisäys), neulo 1 krs sileää. 
 • Ota sitten seuraavalla kierroksella kiilan silmukat apulangalle odottamaan peukalon tekoa. Luo 2 uutta silmukkaa puikolle, jotta 3. puikolla on taas 8s.
 • Neulo tämän jälkeen sileää neuletta 18 krs (21krs) ja aloita sitten kärkikavennukset.

Kärkikavennukset
 • 1.krs.Neulo 1.puikolla 1s oikein, ota 2.s kutomatta oikealle puikolle, neulo 3.s oikein ja vedä neulomatta otettu silmukka tämän yli =ylivetokavennus. Neulo puikon loput silmukat oikeaa.
 • Neulo 2.puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on 3 silmukkaa. Neulo 2s oikein yhteen. Neulo viimeinen silmukka oikein.
 • 3. puikolla toista samoin kuin 1.puikolla tekemäsi ylivetokavennus.
 • 4. puikolla toista 2. puikolla tekemäsi 2 s oikein yhteen neulominen.
 • Jatka näillä ohjeilla, kunnes puikoilla on 2 silmukkaa, eli yhteensä 8s. Katkaise sitten lanka (noin 10-15cm) ja pujota se kaikkien silmukoiden lävitse. Tämän voit tehdä joko neulalla, tai puikon avulla. Kiristä.


Peukalo


 • Poimi apulangalla olevat 8s  ja niiden lisäksi 4-6 silmukkaa aukon sivuilta ja yläreunasta puikolle.Jaa silmukat kolmelle puikolle. Neulo 1. krs mahdolliset ylimääräiset silmukat yhteen, jotta jokaisella kolmella puikolla on 4s, yhteensä 12s. (Itse poimin juurikin näitä ylimääräisiä silmukoita, jotta peukalon tyveen ei jäisi reikiä. Jos niitä kaikesta huolimatta jää, niin ne voi helposti tikata umpeen nurjalta, samalla kun päättelee lapasta.)
 • Neulo näillä 12 silmukalla 10 krs sileää. Aloita sitten peukalon kärkikavennukset. Neulo jokaisen puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Toista näitä, kunnes joka puikolla on 2s.Yhteensä siis 6s. Neulo ensimmäinen silmukka oikein ja nosta loput silmukat (5s) sen ylitse. Katkaise lanka, noin 10cm pätkä. Vedä sitten tämä loppulanka neulotun silmukan lävitse ja kiristä. 
Päättele ja siinä se pikkulapanen on :)

Näissä lapasissa on tuo siilinturkki hapsuina taustalla, koska vasta turkin teon jälkeen tein peukalot.
Jos haluat tehdä lapasista siilin, niin kuono ja silmät kannattaa kirjoa ennenkuin teet peukalon. Samoin turkinkin voit tehdä ennen peukaloa. Etenkin näin pienissä lapasissa, ei työskentelytilaa liialti ole aikuisen käsille :)

Turkki tai piikithän ne siilillä on, ovat tehty siis valmiin lapasen päälle. Poimin 2.kierrokselta kämmenosan sileästä neuleesta puikolle 16s. Pörrölangalla aloin neuloa ja aina noin joka 3. - 4.krs poimin lapasesta silmukan ja nauloin yhteen puikon viimeisen silmukan kanssa. Piikkimatto kiinnittyy kätevästi työn edetessä ja ainoastaan yläreuna tarvitsee neulata kiinni lapaseen. Neulon tämän aina oikeaa, koska pörröisyys häivyttää epätasaisuuden pinnasta. 
Kun piikkimatto on sopivan pituinen, päättele.

Itse kirjon vasta piikkimaton yläreunan kiinnitettyäni nuo silmät ja kuonon, jotta nään, miten ne siilille parhaiten asettuisivat.

OHJETTA SAA VAPAASTI KÄYTTÄÄ, MUTTA OLISI KIVA, JOS KERTOISIT, OLIKO SIITÄ APUA JA LÖYSITKÖ JOTAIN KORJATTAVAA :)

8 kommenttia:

 1. Todella näppärä ohje. Mulla ei "perinteinen" ohje toimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) No jos tästä apua on, niin kerro ihmeessä onnistuiko :)

   Poista
 2. Hei! Kiitos paljon ohjeesta! Tein sillä muutamiin yksivuotiaiden lapasiin yläosat. Tuli oikein hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hieno juttu että olet saanut ohjeellani tehtyä toimivat lapaset.

   Poista
 3. Todella hauska tuo siili. Etsin 1-vuotiaalle ohjetta ja tämä on kyllä vahva ehdokas. Selkeä ohje on. T. Eräs koululaisten äiti, joka on hurahtanut pieniin kummipoikiin. :)

  VastaaPoista
 4. Tein tällä ohjeella lapaset pojalleni. On ollu tosi hyvä malli! Pysyy hyvin kädessä ja sopivan kokoiset. Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Hyvin onnistui,kiitos ohjeesta��

  VastaaPoista
 6. Hei, ovatko vasemman ja oikean käden lapaset identtiset vai pitääkö jotenkin huomioida peukalokiilassa? nm. tumpelo neuloja

  VastaaPoista