keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Lintuja ja pöllöjä lapasina

Ompas aikaa vierähtänyt edellisestä päivittelystäni täällä blogissa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö olisi mitään saanut aikaan ;) 

Jokapäiväinen ulkoilu minimiehen kanssa on sitä, että tää rouva kuljeksii kangaskassi käsivarrella ja siellä mukana kulkee kutimet ja niissä mahdollisimman yksinkertainen työ, jota ei juurikaan joudu katsomaan... Eli periaatteessa sukkaa tai lapasta, ilman sen kummempia kuvioita tai muuta erikoisuuksia.

Tällä hetkellä kassissa on tämmöinen...

Toinen pari on peukkua vaille valmiina. 

Nyt vaan on semmoinen ongelma tuon langan kanssa, etten ole varma mitä se mahtaakaan olla!?? Sain siis pari kerää lahjoituksena ja nyt olen arponut, voisiko olla Novitan Rusticaa, vaiko jotain muuta. Mutta käsinpestäväksi tätä sanoisin... (  Edit : Ja kiitos FB Lankahamsteriryhmän, selvisi, että kyseessä on Novitan kausilankana ollut Frida, jota ei enää kaupoista saa)

Kaappien kätköistä löytyi vanhaa, hyvin marinoitua, Novitan Isoveli Coloria ja kesällä löysin alesta niihin kivasti natsaavaa oranssia ja vihreää ja tuloksena tämmöisiä tipusia...


Näissä kuvissa on muutama pari vielä ilman "naamatauluja", joita olen sitten illalla tv:tä katsellessa virkkaillut ja neulonut kiinni. Keskimmäinen poika tilasi itselleen tuommoiset oranssi-valkoiset lapaset, joten niihin sitten kirjottu jo valmiiksi nimikirjaimet, jotta omansa tunnistaa. Ja jos ehjinä säilyvät, niin käyvät sitten pienimmällekin suoraan, kun ei koko nimeä ole ;) ( Pojan mielestä nuo omansa on Angry birdistä pikkulintu, josta tulee isooooo appelsiinilintu...)


Ja tässä yksi lintupari hieman lähempää. Sävyt on tuossa ylemmässä kuvassa enemmän oikeat. Tässä liian haaleina
Ja tuosta Mysteerilangasta tein vanhimmalle kummitytölleni Pöllölapaset, kun hän semmoisia toivoi. Sanoi olevansa "Pöllöhullu" :) Eli täältä semmoiset sitten löytyy, kun neiti 8v ne haluaa!

Kaikissa lapasissa perusohje on Novitan Isoveli-langalle. Lapaset on kokoa 110cm ohjeella ja oma sovellus koko 130cm/140cm. Puikot on olleet kokoa 5. Osaan olen tehnyt tuon joustinosuuden kiertäen, jotta olisi napakampi, kun mulla tuppaa sen verran löysä käsiala olemaan

Mallineuleet
1 o, 1 n -joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o, 1 n*, toista *-*.
Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.


Vasemman käden lapanen 
Luo 28-32-36 s ja jaa s:t neljälle puikolle. Krs:n vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena 1 o, 1 n joustinneuletta. Kun jousteen korkeus on 7-8-10 cm, aloita peukalokiilan lisäykset: neulo II puikon s:illa oikein kunnes puikon lopussa on 4 s, tee lisäys (= ota kahden s:n välinen lankalenkki vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein), neulo 2 o, tee lisäys ja neulo 2 o. Jatka sileää ja toista kiilan lisäyksiä joka 3.krs vielä 3-5-6 kertaa. Kiilan s-luku lisääntyy aina 2:lla. Kun olet tehnyt lisäykset valmiiksi, neulo 1 krs ja sitten seuraavaa krs:ta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 10-14-16 s apulangalle odottamaan. Luo kiilan kohdalle 2 uutta s:aa ja jatka sileää kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteenpäin mitattuna on n. 11-15-16 cm tai kunnes etusormi jää peittoon. Kärkikavennukset: neulo I sekä III puikon alussa 1 o, tee ylivetokavennus (= nosta 1 o neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o. Tee tällaiset kavennukset joka krs kunnes työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin.

Oikean käden lapanen
Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukalokiila 2 s:n päähän III puikon alusta.

Peukalo
Ota apulangalla odottavat s:t työhön ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jaa nämä 12-16-18 s 3 puikolle ja neulo suljettuna neuleena sileää. Kun olet neulonut 3,5-5-5,5 cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. Eli neulo joka puikon lopussa 2 o yhteen kunnes työssä on jäljellä 4 s. Neulo sitten 1 s ja nosta muut s:t sen yli vasemmalta oikealle, päätä hyvin.Isoveli-langalla tehtyihin lapasiin olen nuo naamat virkannut niin isoveli-, kuin seiskaveikkalangoillakin.

"Mysteerilanka" ( Edit. Novitan Frida) lapasiin virkkasin pöllöt eilen Beckiä katsoessani (olikin nyt se viimeisin ja oli samalla ensi-ilta Suomen telkassa... Ihme, että jännitykseltä mitään aikaan sain ;) ) Mutta siis niissä lankana on vartalossa Novitan Säde-lanka, jossa paljetteja (ja niitä oli myös nojatuolissakin), silminä Nallea/seiskaveikkaa ja nokka jotakin muuta paksumpaa lankaa...

Pihalla puuhailu ei ole mennyt pelkästään lapasten parissa, vaan muutamat pajukranssit olen vääntänyt havukranssien pohjiksi. Meinasin myös kokeilla käpykransseja ja ja... Laittelen näistä sitten tuonnempana.

Ja päikkäriaikana olen nyt saumurilla sitten huristellut trikoopipoja, joita onkin vino pino koossa, mutta niistäkin toisen kerran...

Nauttikaahan näistä aurinkoisista syysilmoista, niinkuin mekin minimiehen kanssa tehdään. Ja poitsu kerää ämpäriin tammenterhoja, joita oravat tiputtelevat puusta.... Mutta oravatpa ovat oppivia ja alkoivat hakea terhoja suoraan ämpäristä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti